Ga naar inhoud

Opstart problemen.


Harogo
 Delen

Aanbevolen berichten

Hallo.

Ik heb een probleem met het opstarten van mijn computer. Hopelijk kunnen jullie me helpen.

Het is een heel verhaal maar ik wil het zo duidelijk mogelijk uitleggen zodat jullie alle gegevens krijgen.

Ik heb een (compacte) Dell optiplex GX620 met verwisselbare floppy/cd drive welke draait op Windows XP pro. Hij is ongeveer 5 jaar oud. Als ik deze computer uitzet doe ik dat altijd netjes door Windows af te sluiten en dan de schakelaar om te zetten van een tafelcontactdoos zodat de rest in één keer uit gaat. Nu komt mijn probleem, sinds ongeveer eind oktober als ik de schakelaar omzette om de computer op te starten krijg ik een zwart scherm met de volgende tekst:

Performing automatic IDE configuration

Drive Ø Disk Drive

Module Bay Drive: CD Rom Device

Invalid Configuration information

Please run Set-up program

F1 continue F2 run set-up utility.

Ik heb toen met F1 de zaak steeds op kunnen starten en verder geen problemen gehad met Windows. Ongeveer twee weken daarna had ik geen geluid meer en heb ik eens in de bios gekeken (waarom weet ik niet want ik heb er helemaal geen verstand van) en daar zag ik bij integrated audio dat het op off stond dus ik heb het geprobeerd op on te zetten en dat lukte zowaar. Het volgende probleem kwam een paar dagen later toen deed het toetsenbord en de muis het niet meer. Weer in de bios gezocht en daar stond de USB controller op off ook die op on gezet en dat probleem was ook weer opgelost. Maar nog steeds kon ik de spanning er niet afhalen ’s avonds want de andere dag start hij dan niet op. Als nu de spanning er af is geweest en ik de 230 volt schakelaar aanzet gaat de ventilator op volle kracht draaien en reageert de aan/uit knop van de computer niet. Na een paar keer deze schakelaar aan en uit te hebben gezet gaat de ventilator wat zachter draaien en reageert de aan/uit knop van de computer wel al moet ik ook die enige keren aan en uit doen voor ik het zwarte scherm weer krijg. Gisteren startte hij helemaal niet op en kreeg ik dit in beeld:

Invalid configuration please run Set-up program.

Ook zag hij mijn vaste schijf niet in de bios, na enkele keren de 230 volt schakelaar aan en uit te hebben gezet is het gelukt om Windows te laten draaien maar nu durf ik hem niet meer uit te zetten en laat hem maar aan staan. Het batterijtje is vervangen en Windows draait goed als het eenmaal op gang is, niet langzaam of zo. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met dit probleem want ik ben maar een leek op dit gebied.

Met vriendelijke groet, Hans.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat het een probleem is met de harde schijf.

Ofwel is de opstartsector beschadigd ofwel is de schijf aan het sterven.

Doe eerst een schijfcontrole.

Open de verkenner en klik met de rechter muisknop op de C schijf.

Kies in het menu voor eigenschappen (helemaal onderaan).

Open de tab extra en klik bij foutcontrole op de knop nu controleren.

Vink beide vakjes aan en klik op start.

Na de scan krijg je een averzicht van de resultaten.

Kan je dit overzicht kopieren en in een volgend bericht plaken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Kweezie Wabbit.

Allereerst hartelijk bedankt dat je reageert op mijn probleem. Ik heb gedaan wat je voor stelde maar dat kon alleen als ik de computer opnieuw opstarte. Klopt dat? Vervolgens is hij gaan controleren maar toe hij klaar was ging het zo snel dat ik geen gegevens heb kunnen noteren laat staan een copy kon maken (ik zou ook niet weten hoe of ik dat moet doen).Ik dacht dat ik zag "volume onbeschadigd". Maar hij starte gelijk op in Windows. Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Hans.

Link naar reactie
Delen op andere sites

post-24454-1417704288,8144_thumb.jpgHallo Clarkie. Ook jij bedankt voor de hulp. Ik heb het gedaan zoals jij aangeeft maar na het aanvinken en op start klikken krijg ik een pop-up scherm van Windows wat aangeeft dat het schijfcontroleprogramma exclusief toegang tot enkele Windows bestanden nodig heeft. Het gaat alleen als ik opnieuw opstart. Als ik dat doe staat er in beeld CHKDSK is bezig met controleren van ..... stap 1 van 5 enz. Als het klaar is gaat het zo vlug dat ik er maar een foto van heb gemaakt. Daarna komt er even in beeld "Het volume is onbeschadigd". Waarna Windows gewoon opstart en normaal functioneert. De harde schijf is een Samsung HD 160 JJ. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Hans.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Clarkie. Moest ik even snel reageren met de foto want voordat je met je ogen kunt knipperen is het scherm weg. Ik heb even bij Samsung gekeken voor de Es-tool. Mijn Engels is niet zo best maar ik begrijp dat deze controle data kan wissen op mijn harde schijf. Als dat zo is dan is het middel erger dan de kwaal. Ik ben maar een leek op dit gebied en heb ook wel een back-up maar het terug zetten wordt dan weer een probleem, zeker als er veel verloren zou gaan. Gr. Hans.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vermoed dat er een probleem is met je cmos batterijtje.

post-8298-1417704288,9223_thumb.jpg

Dat zorgt er namelijk voor dat de bios gegevens bewaard blijven als de spanning van je pc word afgehaald (wat u dus steeds doet door die contactdoos uit te schakelen).

Vervang dat eens door een nieuw of laat dat doen door iemand die er meer kennis van heeft.(pc winkel eventueel)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Jean-Pierre. Bedankt voor je reactie. Het batterijtje is mrt/april vervangen en begin december nog een keer. Dus m.i. kan dat het niet zijn. Ik heb net het batterijtje van mrt/apr opgemeten en dat is nog precies 3 volt. Toen ik dat heb vervangen kreeg ik bij het opstarten ook steeds battery low in beeld en nu niet. Hans.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.