Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

Vriendelijk verzoek: whitelist www.pc-helpforum.be in je adblocker.

Beste bezoeker. Je ziet deze tekst omdat een adblocker, plugin of andere software onze advertenties blokkeert. PC Helpforum helpt jaarlijks gratis duizenden mensen met computerproblemen. Deze website en server kunnen we enkel onderhouden dankzij de inkomsten uit advertenties. Vandaar een vriendelijk verzoek: whitelist onze site zodat we jullie gratis verder kunnen helpen. Klik hier om te lezen waarom en hoe je kunt whitelisten.Lien*73

sheet opent op week waar datum in valt

  Aanbevolen berichten

  Hallo,

   

  Ik ben helemaal een leek wat excel betreft, heb hier links en rechts wel een topic over gelezen, maar ik weet niet goed hoe te starten.
   

  Ik moet een overzicht maken van alle weken in 2019, dit heb ik gedaan met in kolom b de maandagen te noteren en in kolom c de zondagen.

  De week loopt hier dus van maandag tot en met zondag.

   

  Is er een manier waarop de rij waarin de huidige datum valt in het oog kan springen ?

   

  grts

   

   

  datum.xlsx

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

 • Topicstarter
 •    0

  Dag Haije,

   

  Bedankt voor je reactie.
  Dat de desbetreffende rij dan een kleur krijgt, lijkt me wel iets duidelijks...

  Maar hoe moet ik dat doen ?

  En, nog een tweede vraagje, stel dat de lijst lang wordt, is er dan een mogelijkheid dat ook de rij waar de actuele datum zich in bevindt,  zich in beeld bevindt bij het openen van het bestand ?

   

  grts

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  In het voorbeeldbestand is het gedaan met voorwaardelijke opmaak.

   

  Als het een lange lijst wordt en je wilt dat de huidige datum in beeld verschijnt, dan zal het moeten door een macro te gebruiken. Is dat een bezwaar?

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites
 • Topicstarter
 •    0

  Hallo Haije,

   

  Dat is geen bezwaar, als je me stap voor stap zegt wat ik moet doen zal me dat wel lukken zeker ? :-)

  Het is idd de bedoeling dat de lijst lang genoeg kan worden, en dat mensen dan niet moeten scrollen om te kijken wat er staat op de rij van de datum waarop ze de sheet openen.

  Grtjs

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  De voorwaardelijke opmaak van Haije is een mooie oplossing. Om die voor alle datums van de kolommen A en B te laten gelden moet je alleen maar de vw. opmaak van de door Haije ingestelde cellen naar de andere cellen van die kolommen kopiëren (Kopiëren - Plakken Speciaal - Opmaak).

  is er een mogelijkheid dat ook de rij waar de actuele datum zich in bevindt,  zich in beeld bevindt bij het openen van het bestand ?

  Ja, dat is mogelijk. Dat moet dan met enkele regels vba-code in "ThisWorkbook", waarmee de gewenste datum dan ergens (zichtbaar) op hetscherm wordt getoond. Waar zou je die datum (2 datums) willen hebben? Helemaal bovenaan? Op de vijfde of tiende rij van boven? 

  Als dan toch die datum berekend wordt, kan de gekleurde opmaak van die cellen meteen in de code worden 'meegenomen', dan hoef je de vw. opmaak niet te gebruiken.

  Een vraag: Je hebt nu twee kolommen, maar worden dat er meer? Indien ja, dan moet daar rekening mee worden gehouden wat de kleur van de cellen betreft.

  Wat ben je van plan met de datums die je nu hebt in 2 kolommen? Wat ga je daar mee doen?

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

 • Topicstarter
 •    0

  Bedankt al voor alle tips. Een wat late reactie, maar was er nog niet toe gekomen. Ik zal wat meer uitleg geven over het doel van de lijst...

   

  In deze lijst moet een overzicht komen van wie wanneer de wachtdienst verzekert. De wachtdienst loopt van maandag tot maandag, vandaar had ik de datum links gezet.

  In de kolommen rechts komen de namen van de mensen die beurtelings (onwillekeurig) een week van wacht zijn.

  Op dit moment zijn er 15 mensen die deze uitvoeren.

  Ik dacht eraan om de cel overeenkomend met persoon en datum handmatig een kleur te geven, zodat duidelijk is dat die persoon de wacht heeft die bepaalde week.
  De toewijzing kleur is in een ontwerpfase oranje, van zodra mensen hun fiat hebben gegeven die week van wacht te kunnen zijn, verander ik de kleur naar groen.
  Op die manier weet iedereen wie definitief zijn week heeft, en met wie nog kan gewisseld worden.

  In die vakjes vul ik dan een '1'tje in, zodat het onderaan met som ook zichtbaar is wie er hoeveel heeft gehad.

  Simpel maar toch duidelijk systeem leek mij :-)

  De lijst wordt met regelmaat geconsulteerd, door verschillende diensten, die op deze wacht beroep kunnen doen.

  Het zou handig zijn om een lijst over de jaren te kunnen maken, zo kunnen we makkelijk terugzien wie wanneer wacht had, dit om ondermeer een faire verdeling mbt feestdagen, vakanties te bekomen.

  Maar, wanneer mensen de lijst opendoen,  zou het aangenaam zijn indien ze niet naar de datum moeten scrollen. Soms wordt de lijst net op 'crisis' momenten geopend, dan weet je graag snel wie er wacht heeft.

  ...

  wat raden jullie mij aan, in de wetenschap dat mijn ervaring met excel zeer beperkt is.

  groetjes

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  In de bijlage een opzet. Het bestand wordt geopend met de datums van de lopende week altijd groen gekleurd en bij opening zich altijd bevindend in rij 10. Bij invoer van een 0 in een cel onder een naam, wordt die cel oranje gekleurd; bij invoer van een 1 groen.
  Advies: maak, als je nog weinig ervaring hebt met Excel, de zaken niet al te ingewikkeld, want dan is de kans groot dat je je een hoop ellende op de hals haalt. 
   

  PC-H Lien.xlsm

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  Maak een account aan of log in om te reageren

  Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

  Account aanmaken

  Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

  Registreer een nieuwe account

  Inloggen

  Heb je reeds een account? Log hier in.

  Nu inloggen

  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×

  Belangrijke informatie

  We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.