Ga naar inhoud

Printerprobleem in Windows 11


kape

Aanbevolen berichten

Een aantal Windows 11-gebruikers ondervinden problemen met hun printer. Veel printers blijken niet meer (correct) te werken na de overstap van Windows 10 naar Windows 11. Over het algemeen kan het bijwerken van de stuurprogramma’s (drivers) het euvel verhelpen. Het kan ook helpen om de printer op een andere manier aan te sluiten.

Wat is het probleem?

Sinds de release van Windows 11 in het najaar van 2021 zijn er veel printerproblemen gemeld. Meestal gaat het om printers die met een USB-kabel zijn verbonden. Gebruikers ervaren problemen met het afdrukken, de scanner die niet goed werkt of het apparaat dat niet wordt herkend. En geen enkel groot merk (Brother, Canon, Epson, HP) lijkt hieraan te ontkomen.

 

Wat kun je doen?

Controleer of de computer de printer herkent

 1. Klik in het zoekvak op Zoeken rechercher%20icoon.png?rev=cf8e2347-4520 en typ "printer", klik dan op Printers en Scanners
 2. Controleer of je toestel in de lijst staat. Zo niet, klik dan op Voeg een apparaat toe.
 3. Als Windows zegt "drivers niet beschikbaar" of een ander probleem, volg dan de onderstaande stappen.

 

N.B.: het lijkt erop dat de USB-aansluiting in veel gevallen problemen oplevert. Gebruik daarom een netwerkkabel of wifiverbinding wanneer je het apparaat met je computer verbindt.

Werk Windows 11 bij

Ga naar Starten > Instellingen > Windows Update en controleer of je besturingssysteem up-to-date is. Microsoft is zich bewust van de problemen en blijft zijn besturingssysteem verbeteren.

Wend je tot de fabrikant

Ook de printerfabrikanten zijn zich bewust van de problemen en passen hun software aan. Als de vorige stappen niet hebben gewerkt, doe dan het volgende:

 

 1. Open een zoekmachine in je browser en typ de naam van je printer gevolgd door "drivers". Je zou een directe link naar de officiële ondersteuningspagina moeten vinden.
 2. Download de nieuwste stuurprogramma's voor je printer op de officiële webpagina. De website kan je besturingssysteem detecteren om je het meest geschikte stuurprogramma voor te stellen. Het is mogelijk dat de website stuurprogramma's voor Windows 10 aanbiedt, die toch heel goed werken onder Windows 11.
 3. Dubbelklik op het (de) gedownloade bestand(en) en volg de stappen om de drivers te installeren.
 4. Ga terug naar Printers en Scanners om te controleren of het apparaat nu wordt herkend. Als je een multifunctionele printer hebt waarbij de printer wordt herkend, maar de scanner niet, dan klik je op Apparaat toevoegen. Verwijder vervolgens alle eventuele dubbele en niet-herkende apparaten.

 

Stap in ieder geval niet te snel over op Windows 11. Windows 10 gaat nog wel een tijdje mee en zijn opvolger zou eerst nog een paar kinderziektes moeten verhelpen. Heb je uit ongeduld toch Windows 11 geïnstalleerd en werkt niet alles zoals verwacht, dan kun je ook altijd terugkeren naar Windows 10.

Keer terug naar Windows 10

Als niets werkt, zijn er nog andere manieren om te proberen om je printer te blijven gebruiken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te printen vanaf een app op je smartphone of, voor meer ervaren gebruikers, om ‘Windows Subsystem for Linux’ te gebruiken.

 

Een andere optie is om terug te keren naar Windows 10. Maar let op: je hebt meestal 10 dagen vanaf de datum van de upgrade om te downgraden.

 1. Maak eerst een back-up van je persoonlijke bestanden en sluit je laptop aan op het lichtnet.
 2. Klik in het zoekvak op Zoeken icoon%20zoeken%20web.jpg?rev=eb61a067-4ben zoek naar "Downgraden naar Windows 10".
 3. In het venster dat verschijnt, klik je op Downgrade en volg je de stappen.

 

Hopelijk worden deze probleem in de (nabije) toekomst opgelost en kan je dan weer overschakelen op Windows 11.

 

Bron: Test Aankoop

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.