Ga naar inhoud

Van Twitter naar Mastodon ?


kape

Aanbevolen berichten

image.jpeg.bf7080d5200976a248259e879a83edce.jpeg

De aankoop van Twitter door miljardair Elon Musk en zijn wilde plannen tot veranderingen aan het sociale netwerk die hij aankondigde, heeft voor veel gebruikers van deze berichtendienst aanleiding gegeven tot een zoektocht naar een alternatief en dan is Mastodon in het middelpunt van de belangstelling gekomen.

 

Wat is Mastodon ?

 

Mastodon is een open-source software waarbij iedereen zelf een netwerk (“server”) kan hosten. In tegenstelling tot Twitter – dat op één globale server aangestuurd wordt door het bedrijf van miljardair Musk – is Mastodon samengesteld uit duizenden onafhankelijke sociale netwerken, die telkens gemodereerd worden per netwerk. Het is dus een gedecentraliseerd platform.

En waar Twitter de data van de gebruikers gebruikt als verdienmodel via advertenties, is dit bij Mastodon niet het geval. Op de meeste servers van Mastodon zijn dus geen advertenties te vinden en blijven de persoonlijke data ook buiten het bereik van adverteerders of één bedrijf. Mastodon draait voornamelijk op dotaties en wordt door de gebruikers zelf beheerd. Naast een webtoepassing is Mastodon ook beschikbaar voor iOS en Android.

 

Hoe werkt Mastodon ?

 

Deze open source software bestaat uit verschillende sociale netwerken (“servers”). In tegenstelling tot Twitter – waarbij je een account aanmaakt, inlogt, mensen volgt en berichten plaatst – kan je bij Mastodon kiezen uit verschillende servers die werken als een soort "communities". Per server kan je een account aanmaken. Zo hebben we bvb. algemene servers (ook “instances” genoemd) zoals mastodon.social, mastodon-belgium.be , mastodon.nl, mastodon.vlaanderen … en talrijke anderen, met steeds een eigen karakter voor de aard van de berichten die op deze "instances" gepost kunnen worden.

 

Erg belangrijk is ook dat je in de tijdlijn niet gestuurd wordt door een (onbekend) algoritme. Bij Mastodon wordt je tijdlijn door jezelf bepaald (bvb. chronologisch), zonder invloed van buitenaf. Eens gekozen voor een “instance” kan je nog steeds contact leggen met andere “instances”. En ook belangrijk: je kan zelf bepalen welk soort berichten je wil ontvangen of niet.

 

Kies een community !

 

Wil je beginnen met Mastodon, dan dien je eerst een “instance” te zoeken, één van de vele aangeboden verblijfplaatsen op het netwerk. Daar kan je een account aanmaken. Je kan deze “instance” vinden via volgende link: https://instances.social/. Daar kies je ook de taal waarin je wil communiceren en het aantal deelnemers aan een community waaraan je wil deelnemen. De voorstellen worden ook per regio of per onderwerp gesplitst.

 

image.jpeg.d1495f945bf7ab50d403a76df0cc32a1.jpeg

image.jpeg.b1ea98b3ac4ff934e51aaecaebf055de.jpeg

image.jpeg.f30e559d6fe0715a31eac9dba856733f.jpeg

 

Na deze standaardgegevens kan je ook beperkingen of toelatingen verlenen voor de aard van de moderatie in jouw gekozen community.

 

image.jpeg.7f826ae6cccb0237bbbc1b694083a6fb.jpeg

 

Dan krijg je een voorstel van alle “instances” die voldoen aan de door jou opgegeven eisen. Kies de door jou gewenste community en maak daar een account aan. Een beperkt overzicht van de aangeboden “instances”, zie je hieronder.

 

image.jpeg.ca4a385cba0f307055c996b85d0192f7.jpeg

  

De verschillende communities zitten op verschillende servers en worden ook via die afzonderlijke servers en beheerders beheerd. Er kan een verschil zijn op de manier waarop deze communities worden beheerd, vermits dit afhankelijk is van de aard van groep en van de beheerder van deze groep. Het wordt dus even zoeken voor welke groep je kiest. In ons voorbeeld gaan we voor een account bij mastodon-belgium.

 

image.thumb.jpeg.6a747555795c761ba8e0f91562f2090f.jpeg

 

Om u aan te melden bij een server, moet je een nieuw account registreren. Je hebt een gebruikersnaam, een veilig wachtwoord en een geldig E-mailadres nodig. Klik op “registreren” en je ontvangt een E-mail om het onderschrijven van je account te bevestigen. Na het aanklikken van de link in de bevestigingsmail is je account actief. Je gebruikersnaam en de naam van de server vormen gezamenlijk je Mastodon-adres. Dit ziet er in ons voorbeeld dan zo uit: @PCHelpforum@mastodon.be.

 

En dan kan je aan de slag met je Mastodon-account.

 

 

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.