Ga naar inhoud

Welkom op PC Helpforum!
PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!


Arnold14

Opslagproblemen

  Aanbevolen berichten

  Sedert een maand (na een update van Windows 10 ?) ontvang ik heel regelmatig het bericht dat mijn lokale schijf vol is en dat ik  actie moet ondernemen om er iets aan te doen. Schijfopruiming leidt niet tot een verbetering of wijziging in de toestand.

  Via de vakliteratuur word ik niet veel wijzer. Ik weet wel dat de lokale schijf F een partitie is op mijn C-schijf, door Windows 10 aangemaakt, en dat Windows 10 zelf geen tools aanreikt om daar iets aan te doen. Daarnaast zijn andere oplossingen voorgesteld bijzonder risicovol als je, zoals ik een leek, eraan begint.

  Ik heb ook het vermoeden dat mijn computer heel wat trager werkt hierdoor.

  Kan er iemand een veilige oplossing aanreiken ?

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  1 uur geleden, Arnold14 zei:

  Ik heb ook het vermoeden dat mijn computer heel wat trager werkt hierdoor.

  kan kloppen

   

  Plaats eens een screenshotje van je schijfbeheer?

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  Ja, het verwondert me niet dat je plaatsgebrek hebt op je F: die is maar 0,5 gig groot - enfin, klein dus.

   

  Je C daarentegen is 900 Gig groot. 'k Zou bijna zeggen: véél te groot - maar alles hangt er vanaf wat je op die C wil en wat je er op staan hebt. Dus enkele vragen:

   

  > wat is de bedoeling van die F?  Eigen bestanden of wat?

   

  > op je C staat je windows en je programma's en er is nog 700 Gig vrij - veel ruimte dus.

      Wat wens je op je C te staan hebben? - wat is trouwens de bedoeling van zo'n kleine F geweest? (zelf aangemaakt)

  (zie wat Porrelaar hieronder schrijft - dank aan Porrelaar die het ook bekeek en me wakker maakte :Crysmiley: )

   

   

  Met een freewareprogje kan jij je C verkleinen en of een bijkomende partitie maken op je interne schijf. Vermits het om het herschikken van een systemschijf gaat, is een backup eigenlijk onmisbaar - maar ik zie dat je er eentje hebt. (heb je ook een opstartschijf ervoor?)

  (maar dit is geen must, het kan natuurlijk wel)

  aangepast door Passer

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  Ho, stop, je moet de F: partitie niet groter gaan maken. Echt niet doen!

  De F: partitie is een OEM partitie van 450 MB. Deze partitie heeft de juiste grootte, maar hij hoort geen schijfletter/stationsletter te hebben.

  Na de installatie van de nieuwste versie van Windows 10 (versie 1803) heeft deze partitie op sommige computers per abuis een schijfletter gekregen. Dat is dus een bug in versie 1803 van Windows 10.

   

  Ik post dit nu meteen om te voorkomen dat Arnold de F: partitie groter gaat maken en zal straks komen met de juiste instructies om die schijfletter te verwijderen.

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  Deze OEM-partitie hoort, net zoals de andere kleine partities die Arnold laat zien in zijn afbeeldng van Schijfbeheer geen schijfletter te krijgen.
  Partities zonder schijfletter worden niet getoond in de Verkenner. Nu deze partitie wél een schijfletter heeft gekregen, gaat Windows opeens zeuren over te weinig schijfruimte.

  De oplossing is dus: niet die kleine partitie verwijderen (want Windows heeft die nodig), maar enkel die schijfletter F verwijderen. Je hebt een kleine kans dat dat lukt via Schijfbeheer!

  In Schijfbeheer klik je met de rechter muisknop op de F: partitie. In jouw afbeelding is dat de gearceerde partitie.

  Er verschijnt dan een contextmenu.

  In dat contextmenu klik je op Stationsletter en paden wijzigen.

  In het volgende venster klik je op Verwijderen:

   

  5b1f8d75107f3-Stationsletter_en_paden_vo

   

  Bovenstaande afbeelding is van mijn computer. Ik heb geen F partitie, dus daarom staat in mijn afbeelding de D partitie geselecteerd. Ik laat die afbeelding enkel als voorbeeld zien.

  Door te klikken op de knop Verwijderen wordt niet die F partitie van 450 MB verwijderd, maar raakt hij enkel zijn schijfletter/stationsletter kwijt.

   

  ------------------------------------------------------------------------------

  Wanneer er na een rechtsklik op de F: partitie geen volledig contextmenu verschijnt, maar enkel 'Help', dan moet je de schijfletter op een andere manier gaan verwijderen.

  Hoe dan wel? Dat wordt uitgelegd door Tiero Chi op deze website: https://answers.microsoft.com/en-us...er-after/115d2860-542e-410f-983c-2aeb8bbd7d13

  Moeite met de Engelse taal? Dan vind je hier dezelfde oplossing, maar dan vertaald naar het Nederlands: https://answers.microsoft.com/nl-nl...erkenner/f39ec01b-1c33-4151-81a0-d859b453c2e3

   

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  16 minuten geleden, porrelaar zei:

  Ho, stop, je moet de F: partitie niet groter gaan maken. Echt niet doen!

  Yep, sorry: 'k had niet aan een systeempartitie gedacht !

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  Dit is inderdaad een bug in de nieuwste Windows 10 update, die bij veel gebruikers voorkomt. Dat station F: is een herstelpartitie, die ten onrechte een schijfletter kreeg toegewezen. Deze letter is meestal NIET met de gangbare procedure (via schijfbeheer) te verwijderen.

   

  Microsoft geeft als oplossing een uitgebreid (en ingewikkeld) stappenplan via het commando diskpart. (zie de links van porrelaar)


  Meestal kan die letter eenvoudiger verwijderd worden met deze stappen:
   
  1. Open een opdrachtprompt als administrator (cmd.exe rechtsklikken, als administrator uitvoeren)
  2. Typ het commando Mountvol F: /D (F is de schijfletter die verwijderd moet worden)
  3. Sluit het venster door exit te typen
   
  Het station F: zou nu moeten verdwenen zijn uit verkenner en ook de bijna-vol melding zou moeten achterwege blijven.

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites
 • Topicstarter
 •    0

  Beste specialisten, heel erg bedankt voor jullie hulp. Inderdaad porrelaar, na de rechter muisklik op F kwam inderdaad het antwoord "help". Via de Nederlandse verwijzing heb ik de F-schijf "ontnaamd".

  Nogmaal bedankt voor jullie vlugge en praktische hulp om een "simpelmans" verder te helpen.

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites

  @Arnold14 Fijn dat je probleem is opgelost, en graag gedaan natuurlijk.

   

  @nokiaprox Bij een enkeling lukt het wel om de schijfletter van de OEM-partitie via Schijfbeheer te verwijderen. Vraag me niet waarom het soms wel zo lukt, maar daarom heb ik die mogelijke oplossing als eerste genoemd. Hij is goed te begrijpen voor veel mensen. Bij het woord 'opdrachtprompt' krijgen veel mensen al de rillingen. ;)

  Ik wist dat iemand op dit forum een zeer korte instructie had geschreven, maar ik was vergeten dat jij dat was. Anders zou ik naar jouw oplossing verwezen hebben. Hij ziet er zeer elegant uit. :top:

  Deel dit bericht


  Link naar bericht
  Delen op andere sites
  Gast
  Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

  Logo

  OVER ONS

  PC Helpforum helpt GRATIS computergebruikers sinds juli 2006. Ons team geeft via het forum professioneel antwoord op uw vragen en probeert uw pc problemen zo snel mogelijk op te lossen. Word lid vandaag, plaats je vraag online en het PC Helpforum-team helpt u graag verder!

  ×
  ×
  • Nieuwe aanmaken...

  Belangrijke informatie

  We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.