Ga naar inhoud

Geheugen bijsteken


Theo2602

Aanbevolen berichten

De fysieke kloksnelheid van je werkgeheugen is 666,6 MHz.

De benaming voor dat geheugen is DDR3-1333 (PC3-10600).

Maar 1333 is toch het dubbele van 666,6? zul jij misschien zeggen. Dat klopt, want DDR betekent Double Data Rate.

 

Eigenlijk had je de link naar het Speccy rapport moeten plaatsen. Dat zou makkelijker zijn voor de helpers.

Nu heb ik even in wat oude topics van jou zitten kijken. Klopt het dat jij een Asus P5KC moederbord hebt? Dan zit er nu het snelste werkgeheugen in dat geplaatst kan worden. Ik ga er nu even van uit dat jij werkelijk een Aus P5KC moederbord hebt. Als dat niet zo is, dan mag je het meeste wat hieronder staat, overslaan. Plaats dan wel in een volgende reactie de weblink naar het Speccy rapport.

 

Zie hier de eigenschappen van het Asus P5KC moederbord: https://www.asus.com/us/Motherboards/P5KC/

Daar lees ik: "Dual-channel DDR2 1066/800/667 MHz or DDR3 1333/1066/800".

 

Om een miskoop te voorkomen maak ik zelf bij het vervangen of bijkopen van werkgeheugen graag gebruik van het tooltje mappreporter.exe, dat je gratis kunt downloaden bij deze website: https://www.interngeheugen.com/scan/

Klik daar op de groene knop met de tekst Voer de scan nu uit!

Je downloadt dan het tooltje mappreporter.exe (1,5 MB).

Voer dat programma uit. De hardware (moederbord, aanwezig werkgeheugen, aantal vrije en bezette geheugenslots) wordt onderzocht en daarna zal in je browser een website met de resultaten geopend worden. Aan de linker kant zie je hoeveel geheugenslots er zijn, hoeveel vrije geheugenslots nog beschikbaar zijn en hoeveel GB aan werkgeheugen er maximaal geplaatst kan worden. Aan de rechter kant zie je van welk type dat werkgeheugen moet zijn.

Je hoeft dat werkgeheugen niet bij die firma te kopen. Noteer merk en typeaanduiding en gebruik dan bijv. Google om te kijken waar dat type werkgeheugen het goedkoopst is.

 

Ik schreef al dat jij vermoedelijk al het snelst mogelijke werkgeheugen hebt wat door je moederbord ondersteund wordt. Maar stel nu even dat dat niet het geval was en dat er ook nog sneller werkgeheugen geplaatst zou kunnen worden dat compatibel met jouw moederbord is. Wat zou er dan gebeuren? Dan zou al het werkgeheugen werken op de snelheid van het langzaamste reepje werkgeheugen.

 

Als voorbeeld heb ik de nieuwste versie van mappreporter.exe gedownload en uitgevoerd op mijn Asus Essentio desktop pc. Hieronder wat ik daarna te zien kreeg in de browser:

 

5c728ea615a12-2019-02-24_13_26_47-Geheug

 

Volgens Speccy heeft mijn werkgeheugen een kloksnelheid van 798,1 MHz. Dat type werkgeheugen heeft de benaming DDR3-1600 (of ook wel PC3-12800)

Links onderaan zie je dat er 2 slots gevuld zijn en nog 2 slots vrij. Maximaal te plaatsen: 32 GB, verdeeld over 4 slots. Dat is 4 x 8 GB.

In het rechter paneel zie je wat voor werkgeheugen ik zou kunnen kopen.

Stel dat ik zou kiezen voor Kingston 8 GB (een kit van 2 reepjes van elk 4 GB). Dan zou die kit bij InternGeheugen.com € 60,99 kosten.

Ik klik op die kit en kom dan op deze pagina, waarop de gegevens van die kit staan: https://www.interngeheugen.com/prod/36043/kingston-8gb-kit-of-2x4gb-ddr3l-dimm-1600mhz-cl11-1_35v.html

 

Ik kopieer de fabrikantcode KVR16LN11K2/8 en gooi die in Google.

Dan kies ik uit de resultaten deze website van Tweakers: https://tweakers.net/pricewatch/379626/kingston-valueram-kvr16ln11k2-8.html

En dan zie ik dat InternGeheugen.com niet de goedkoopste is. Ik kan datzelfde werkgeheugen ook 4 euro goedkoper krijgen.

In dit geval is het voordeel erg klein, maar ik heb ook wel meegemaakt dat ik elders het gewenste werkgeheugen maar liefst 30% goedkoper kon krijgen.

 

Ik heb nog even verder gekeken. Als jij werkelijk een Asus P5KC moederbord hebt, dan heb ik in eerste instantie slecht nieuws voor jou.

In dat moederbord moet je kiezen: je plaatst ofwel DDR2 werkgeheugen ofwel DDR3 werkgeheugen.

Er kan volgens de specificaties maximaal 8 GB aan DDR2 werkgeheugen geplaatst worden. Maar wanneer je kiest voor DDR3 werkgeheugen (en dat heb je nu ook al) dan zit je al aan het maximum van 4 GB.

Zie de informatie op deze website: https://www.asus.com/us/Motherboards/P5KC/specifications/

Omdat je nu 1 reepje van 4 GB (in single channel mode) hebt in je computer, vermoed ik echter dat een extra reepje van 4 GB misschien toch gaat herkend worden en ook zal werken. Zekerheid of het gaat werken heb je echter niet...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.